Menu

Kunstgræssmerter kan undgåes

image
01. februar 2017 kl. 10:23
Søren Kaalund, landsholdslæge giver et godt råd

Artikel bragt på Videnskab.dk

 

Flere hundredetusinde danske fodboldspillere går i øjeblikket i gang med vintertræningen.

Det betyder, at det efterhånden slidte græsunderlag bliver skiftet ud med et kunstunderlag af gummi og syntetiske fibre.

Overgangen fra naturgræs til kunstgræs er dog ikke helt gnidningsfri, og mange fodboldspillere får ondt i fødderne, benene og ryggen, når de render rundt efter bolden på de kunstige baner.

En gammel korsbåndsskade eller meniskskade kan også gøre mere opmærksom på sig selv end normalt.

For professionelle fodboldspillere, der træner hver dag, kan det også gå ud over motivationen og kvaliteten i træningen.

Men der er gode nyheder på vej. Ny dansk forskning viser nemlig, at der er en helt enkelt løsning til at få fodboldspillerne smertefrit ind i vintertræningen.

Det fortæller fodboldslandsholdets læge Søren Kaalund, der også er læge for fodboldklubben AaB.

»Fodboldstøvler er lavet af plastik, så de er bestemt ikke særligt stødabsorberende. Men hvis spillerne skifter deres fodboldstøvlers papsål ud med en let stødabsorberende sål, vil de slet ikke mærke overgangen fra græs til kunstgræs. Det har vi praktiseret længe i AaB, og nu har vi også vist det videnskabeligt,« fortæller Søren Kaalund, der ud over fodboldlægegerningen også har sin egen ortopædkirurgiske klinik i Aalborg.

Resultatet af forskningen, der er blevet til i et samarbejde mellem AaB, Søren Kaalund og professor Pascal Madeleine fra Center for Sanse-Motorisk Interaktion (SMI), Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet, er offentliggjort i de videnskabelige tidsskrifter Journal of the American Podiatric Medical Association og Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy.

 

Såler fjernede smerter fuldstændigt

I deres undersøgelser inddrog forskerne 75 spillere fra AaBs ungdomsrækker.

Spillerne blev delt op i to grupper, hvor den ene gruppe fik indlægssåler i støvlerne, mens den anden gruppe fortsatte med at træne i de samme fodboldstøvler som på naturgræsset.

Over de næste tre uger undersøgte forskerne spillernes komfort gennem spørgeskemaundersøgelser og smertetærskel gennem fysiske undersøgelser, hvor de trykkede spillerne på fodsålerne, skinnebensmusklen og på lænden.

Resultatet af undersøgelsen viste, at:

  • Spillerne, der havde fået indlægssåler, ikke følte mere smerte efter træning i forhold til at spille på naturgræs, mens
     
  • spillerne, der ikke fik såler, fik flere smerter efter skiftet fra den ene type underlag til den anden.

»Det er en forholdsvis billig og simpel ergonomisk intervention. Man kan på den måde undgå smerterne,« konstaterer Pascal Madeleine.

Peter Krustrup fra Københavns Universitet er enig, men han mener, at det er for tidligt at anbefale stødabsorberende såler til kunstgræsfodbold for alle og enhver.

»Selvom studiet viser mindre smerte og uforandret komfort ved brug af stødabsorberende såler, viser det imidlertid også, at mange spillere kun havde få smerter i fødder, underben, knæ, lår, hofte og ryg, uanset hvilken sål de brugte. Der var også flere spillere, der ikke gennemførte studiet, fordi de ikke brød sig om at have de stødabsorberende såler i skoene. Men alt i alt er det nogle spændende resultater, der bestemt er værd at følge op med supplerende forskning,« siger Peter Krustrup.

 

Smerter giver ikke skader

Søren Kaalund og Pascal Madeleine slår desuden fast, at smerterne ikke er andet end ubehag, og det ikke øger risikoen for at få skader at spille på kunstgræs.

Derfor ser de heller ingen grund til at lave generelle anbefalinger om at bruge såler i fodboldstøvlerne.

»Det er en mulighed for de spillere, som netop oplever, at skiftet til træning på kunstgræs er en tand mere smertefuld, end de bryder sig om. De kan lægge såler i skoene og på den måde slippe for smerterne,« siger Søren Kaalund.